263kerst2011-5balkenbrij

Recept balkenbrei

Ingrediënten:

1 liter water
250 gram kopvlees van een varken of 250 gram varkenspoelet
125 gram vet spek
75 gram leverpastei
2 theelepels zout
75 gram gewelde rozijnen
1 kopje gemengde kruiden: anijszaad, gemalen kruidnagel, nootmuskaat en gemalen zwarte peper
250 gram boekweitmeel
bloem
boter 

Bereidingswijze

Zet het water op en kook daarin het varkensvlees, het spek, de leverpastei en doe er wat zout bij. Laat een uurtje pocheren en haal het vlees en het spek uit de pan. Snijd het vlees zeer fijn en het spek in dobbelsteentjes. Verhit het kookvocht, doe het vlees en het spek erbij, samen met de rozijnen en de gemengde kruiden. Voeg in één keer het boekweitmeel toe, blijf roeren en laat het boekweitmeel gaar worden. Dat neemt een klein kwartiertje in beslag. De massa is nu zo gebonden dat er een lepel in blijft staan. Neem een pasteipot of een andere aardewerk vorm, spoel die met koud water en giet het mengsel erin. Laat alles goed afkoelen. Stort de balkenbrij op een platte schaal, snijd ze in plakken, haal ze door de bloem en bak ze in de boter rondom bruin. Serveer de plakken balkenbrij met onbesmeerde plakken bruinbrood en stroop. Bij rode kool is het ook zeer smakelijk.

 

Colofon Powered by Back to back & Artform