shutterstock_175189976shutterstock_128715323shutterstock_95301280

Zelf kroketten maken

Stap 1: Zelf bouillon trekken 

Je start met het maken van een halve liter bouillon. Hiervoor neem je 500 gram rundvlees, het liefst het vlees van de borstspier (vraag aan de slager). Doe het vlees samen met 1 liter water, 1 tak peterselie, 1 laurierblaadje, 1 wortel, 1 ui, 1 steranijs en een half stokje kaneel in een pan en trek op laag vuur bouillon. Laat dit ongeveer drie uur staan totdat de helft van het water verdampt is en je dus een halve liter bouillon overhoudt.
 Laat de bouillon helemaal afkoelen.

Stap 2. Ragout maken


Verder met de ragout. Haal hiervoor het vlees uit de bouillon en snijd dit in kleine stukjes. Zet even weg. Smelt 60 gram boter in een pan, voeg 60 gram bloem toe en roer dit goed door elkaar, laat dit vervolgens 3 minuten garen. Voeg dan de koude bouillon toe en roer dit goed door elkaar op middelhoog vuur tot een gladde ragout ontstaat. Voeg dan de stukjes vlees en wat fijngesneden peterselie toe en roer dit door de ragout. Laat nog vier minuten zachtjes doorkoken. Breng het geheel op smaak met peper, zout en wat nootmuskaat.
 Laat de ragout opstijven in de koelkast: minimaal 4 uur en het liefst een nachtje.


 Tip 1. Zeef altijd je bloem.
Tip 2. Heb je een kookthermometer? Op 96 graden is je ragout perfect!
Tip 3. Vervang rundvlees door kalfsvlees voor kalfskroketten!

 

Stap 3. Rollen maar


Nu ga je stap voor stap je kroket vormen. Zet hiervoor drie borden klaar: een diep bord met fijn paneermeel, een diep bord met 2 losgeklopte eieren en een diep bord met grof paneermeel. Neem een bolletje van de ragout en rol tussen je handen tot een glad bolletje. Zorg ervoor dat je bolletje helemaal glad is en geen naadjes bevat. Dit zorgt er namelijk voor dat je kroket niet uit elkaar spat tijdens het frituren. Haal het bolletje vervolgens door de fijne paneermeel. Rol dit bolletje dan op je keukenblad tot een langwerpige kroketvorm. Haal dit vervolgens door de geklutste ei en gelijk door het grove paneermeel. Je kroket is klaar om te bakken!


 Tip 4. Je kroket moet aan alle kanten goed bedekt zijn met paneermeel, maar ga niet het paneermeel in de kroket drukken.
Tip 5. Leg de kroketten minimaal twee uur in de koelkast om goed op te stijven.

 Stap 4. Kroketten bakken


Verwarm frituurvet tot 180 graden. Bak de kroketten in ongeveer 5 minuten goudbruin.
 Bak maximaal 3 kroketten tegelijk in de pan.Succes! 

Colofon Powered by Back to back & Artform