shutterstock_109760069shutterstock_146105009shutterstock_110580866

Satésaus uit Indonesië

Hoewel we in Nederland meestal over satésaus spreken, is het feitelijk een pindasaus, en een bijgerecht bij satévlees (vlees op prikkers). De naam saté is afgeleid van de Maleise namen “sateh” of “satai”. Er bestaan een aantal recepten voor satésaus. Het onderstaande is erg lekker!

 

Ingrediënten

pot pindakaas (350 gram) of 3 ons verse pinda’s, zelf fijn te malen
2 teentjes knoflook, zeer fijn gesnipperd
1 kleine ui, zeer fijn gesnipperd
3 eetlepels Ketjap Manis
3 (5 voor pittig) volle eetlepels  Sambal Badjak
½ theelepel ketoembar (koriander)
½ theelepel djintan of komijn
½ theelepel laos (of gember voor extra pittig)
300 milliliter kokosmelk 

Bereiden

Neem een pannetje en vul dat met de kokosmelk, voeg alle ingrediënten toe behalve de pindakaas. Zet het op een laag vuur en roer het geheel goed! Voeg nu stukje bij stukje de pindakaas toe en blijf roeren omdat de saus anders aanbrandt. Roer totdat je een lekkere smeuïge saus krijgt.

Serveren

Serveer de satésaus warm, bijvoorbeeld met satéstokjes.

 

Colofon Powered by Back to back & Artform