RJ.-4184RJ.-4194

Historische optocht  Gemert  Boerenbondsmuseum.


Het Boerenbondsmuseum in Gemert houdt in april traditiegetrouw een historische optocht. De optocht start om 14:00 uur vanaf het Ridderplein en via een twee kilometer lange stoet trekt de optocht door het dorpscentrum via de Kerkstraat, Nieuwstraat, Haageijk en Kruiseind naar het Boerenbondsmuseum aan de Pandelaar 106.

Toeschouwers worden mee teruggenomen in de tijd, toen de natuur het tempo en ritme van het dagelijks leven nog bepaalde. Oude en nog bruikbare gereedschappen, waarvoor het Boerenbondsmuseum als rusthuis fungeert, vertellen hun verhaal. Ze worden in deze optocht getrokken door tientallen zware Belgische paarden. Veel merkwaardige en vooral nostalgische verhalen worden er verteld aan de vele duizenden toeschouwers. De dorpen rond De Peel hebben in dat opzicht een uniek patrimonium nagelaten. Dorpsleven 1900-1940


De optocht geeft het publiek een boeiend overzicht van het dorpsleven in De Peel in de jaren 1900 tot 1940. Men maakt kennis met allerlei oude tradities, zoals smokkelaars, stropers en landlopers, scharensliep, marskramers en waarzeggers. Ook een ganzenhoeder en een herderin met een kudde van 120 schapen trekken door de Gemertse straten. Een oude schoolklas en bijvoorbeeld de zaterdagse familiewasbeurt zijn enkele grepen uit de meer dan negentig groepen bestaande optocht met als thema ‘Zo ’t vruuger war’.

Colofon Powered by Back to back & Artform