image-1276190m1gz0jdaqo6gcarnaval

Carnaval.

In carnavalstijd wordt Gemert-kern omgedoopt tot Waeverstad en de inwoners heten dan Drumknaauwers. Dit vindt zijn oorsprong in de tijd dat Gemert nog een échte weversstad was en de wevers -als alternatief voor de dure pruimtabak- kauwden op het afgewerkte garen uit de weverij, de drum. Dit was een stuk goedkoper en ook nog eens beter voor de tanden. Vandaar de naam Drumknaauwers (knaauwen is dialect voor kauwen). Op het Ridderplein in Gemert vinden we hét symbool van het carnaval: D’n Drumknaauwer, een bronzen standbeeld van een thuiswever met een rol stof over zijn schouder.  

De voorzitter van de Drumknaauwers wordt vorst genoemd, vroeger werd hij “Grootmeester” genoemd.

In de zestig en zeventiger jaren had Gemert vele carnavalsverenigingen. Nu zijn er nog vier: Drumknaauwers – Vuurvreters – Lolbroeken – Loatbloeiers. Ook de andere kerkdorpen in de gemeente Gemert-Bakel hebben een eigen carnavalsvereniging. Het Gemerts carnaval ontwikkelde zich vanuit de cafés tot een carnaval voor heel Gemert, met als leidende club C.V. De Drumknaauwers, opgericht op 18-10-1961. De oudste carnavalsvereniging van Gemert-Bakel is C.V. De Streupers uit de Rips, opgericht in 1957. De jongste loot aan de carnavalsboom is sinds 1983 C.V. De Laotbloeiers.

Gemert heeft veel carnavalsactiviteiten o.a. de (jeugd)prinsverschijning, de lintjesregen, de jaarlijkse optocht, de boerenbruiloft, de bonte avonden, het tienercarnaval en vanaf 2006 de jeugdbontemiddag. Elk jaar op 11 november wordt op het Ridderplein de felbegeerde onderscheiding ‘Het Drumknaauwerke’ uitgereikt aan de carnavalsvrijwilliger van het jaar. 

 

Colofon Powered by Back to back & Artform