E556F67B-41BB-46C1-81B3-699E05CAAEED  F316FEDD-FD90-4D2A-9947-FB2A78C3864D

Bijzonder leven rond de beken.

De Esperloop  is een beek van ongeveer 7 km lang. Het is een aftakking van de Snelle Loop in het noordoosten van Milheeze. De Esperloop stroomt langs Bakel en meandert door de Grotelse Heide om uiteindelijk in De Mortel weer in de Snelle Loop terug te stromen.

De Esperloop is een bijzondere beek met in het bos steile oevers en op andere plekken vlakke oevers. Maar er is nog iets. Het water is niet blauw, niet bruin, maar een beetje oranje/roodachtig van kleur. De Esperloop heeft deze roestige kleur omdat er veel ijzer in het grondwater zit. Dit grondwater komt uit het gebied langs de Peelrandbreuk. De Peelrandbreuk is een diepe geologische breuklijn waarlangs het grondwater vanuit grote diepte naar boven wordt gestuwd. Ondanks dat het water roestkleurig is, is het toch erg schoon.

Wandelend over het pad kun je genieten van dit mooie stukje bos: er huizen ijsvogels die je kunt herkennen en het hoge fluitje, er groeien bijzondere beekplanten, rondom de beek graast een kudde runderen. Deze langharige oerkoeien schuilen op hete dagen onder de bomen en zoeken soms verkoeling in de beek. En dan is er ook nog de slechtvalk, die je liggend in het gras kunt spotten, hij woont in de toren van De Mortel. 

Colofon Powered by Back to back & Artform