nachtzwaluw excursie 5  Nachtzwaluw

De nachtzwaluw.

Wie wil, kan samen met de boswachter op pad op De Stippelberg en landgoed Nederheide. Maar dan wel in het donker en zonder zaklamp. Dit is spannend, je weet nooit wat je tegen komt. 

In het voorjaar hoor je de bosuil. Wordt het warmer dan vliegen er vleermuizen rond en heb je kans op een ontmoeting met een vos of een das.

Helemaal geweldig is een ontmoeting met de nachtzwaluw, zeker als hij zwevend boven je hoofd vliegt. Zittend op een dikke tak maakt hij een snorrend geluid. Daarmee waarschuwt de nachtzwaluw andere bosbewoners: ‘dit is mijn territorium’.

Tegen het invallen van de schemering worden nachtzwaluwen actief. Ze gaan op jacht naar voedsel. Kevers, langpootmuggen, nachtvlinders en andere nachtinsecten, de nachtzwaluw schept ze zo uit de lucht met zijn enorme bek. Deze bek werkt als een vangnet, voor de prooi is er geen ontkomen aan. En mocht een insect kunnen ontsnappen, dan heeft de nachtzwaluw nog altijd zijn snorharen waarmee hij bijna gemiste insecten alsnog naar zijn bek brengt. Overdag liggen nachtzwaluwen  stil op de grond, door hun goede camouflagekleur zijn ze bijna onzichtbaar.

Het vrouwtje herkent het mannetje tijdens de baltsvlucht aan zijn witte vlekken, wanneer hij rondjes om haar vliegt, zijn vleugels tegen elkaar klapt en zijn staart spreidt.

Nachtzwaluwen bouwen geen nest. Ze leggen de ellipsvormige eitjes,  wit met enkele donkere vlekjes, gewoon op de grond. In augustus trekt de nachtzwaluw naar Afrika. 

Colofon Powered by Back to back & Artform