423px-Sluipwesp_op_eikengal  640px-Bare_Oak_Tree

 Het Eikenbos.

Tot aan de industriële revolutie waren er maar twee kleuren inkt: Oostindische inkt (zwart) en galappelinkt (bijna zwart). Galappels, ronde bolletjes met daarin de grondstof voor inkt, groeien op eiken. Eiken zijn de reuzen onder de bomen, die je overal in de gemeente Gemert-Bakel kunt bekijken. Vooral ten noorden van De Rips vind je lanen met stoere eikenbomen. Langs het pad tussen de Cleefswitsedijk en De Sijp, vind je een eikenbos. Hier zie je eiken van verschillende leeftijden. De eik heeft veel looizuur daarom kan hij heel oud worden. Door zijn groot wortelstelsel is hij zo sterk.

Een eikenbos biedt onderdak aan veel dieren, planten en insecten. Reeën, dassen en vossen vinden er voldoende schuilgelegenheid en voedsel. Maar een hoge eik is ook een mooie uitkijkpost voor roofvogels zoals de buizerd, havik en torenvalk. Naast de galwesp (de veroorzaker van gallen) zijn er veel andere insecten zoals muggen, luizen, rupsen, mieren en spinnen.

Wat kun je allemaal doen rondom een eik?

Je kunt zijn leeftijd en hoogte meten, of een afdruk maken van de boomschors, of knutselen met eikels of fluiten op een eikeldopje. O ja, en je kunt natuurlijk ook met galinkt een brief schrijven!

 

 

Colofon Powered by Back to back & Artform