bij09-01  Stippelberg, een van de stippels

Wilde bij.

In Nederland bestaan ongeveer 350 soorten bijen en eentje daarvan is de wilde bij. Deze is iets kleiner dan de honingbij en grijsbruin van kleur. Wanneer de bloemen bloeien, kun je ze ook in onze regio rondom de bloemen zien zoemen. Wilde bijen eten stuifmeel en nectar.

Wilde bijen doen in tegenstelling tot de honingbij alles alleen: een nest maken, voedsel zoeken en eitjes leggen. Ze worden daarom ook solitaire bijen genoemd. Wilde bijen leven niet in een bijenkorf maar in een holletje onder de grond, in stenen muren, holle rietstengels of dood hout. Soms maken ze hun nestje in rieten daken.  

Zoals je misschien weet, hebben bijen het moeilijk. Dat komt omdat ze niet genoeg voedsel kunnen vinden en er steeds minder woonruimte voor ze is. Daarom proberen we in Nederland zoveel mogelijk veldjes in te zaaien met bloemen en kruiden, dit noemen we bermbeheer. In de gemeente Gemert-Bakel wordt dit ook gedaan. Er is ook een insektenwand geplaatst langs de Oostelijke Stippelberg. Daar kunnen de bijen in wonen. En voor jou is het leuk omdat je ze van dichtbij kunt bekijken. Wil je ze nog dichter in de buurt hebben, dan kun je ook zelf samen met je ouders of opa en oma een bijenhotel maken voor in de tuin.

Andere insecten die vaak van nectar leven zijn vlinders.

Colofon Powered by Back to back & Artform