Naamloos1Naamloos2shutterstock_110067941

Wandelen: ontspannend voor jong en oud

Om te wandelen heb je niets nodig, al is een mooie omgeving prettig. Gelukkig aan mooie omgevingen geen gebrek in de Gemeente Gemert-Bakel. Je kunt er wandelen door pittoreske dorpen, bossen, en andere groene gebieden die een thuis bieden aan een scala van vogels en andere dieren. Het mooie aan wandelen is dat je optimaal van de omgeving waarin je bent kunt genieten: je kunt kijken naar alles om je heen kijken, luisteren, je kunt dingen oprapen en voelen en ruiken! Wandelen is ook een van de weinige sporten waarmee iedereen zo kan beginnen. Het verreist geen techniek of sportuitrusting en is niet leeftijdgebonden. 

Wetenschappers stellen dat mensen die dagelijks een half tot een uur wandelen nauwelijks gewicht aankomen, fit blijven en veel minder lichamelijke klachten vertonen dan een iemand die niet wandelt.

 Een mooie korte route loopt over het wandelpad van natuurcentrum De Specht in Handel. Voor eindeloos wandelen zijn de wandelgebieden De Stippelberg in De Rips en D`n Heikop in Elsendorp erg geschikt. De VVV Gemert biedt dagvullende wandeltochten aan, voor wandelaars die niet wars zijn van wat eelt op de voeten. Een van die tochten heet het “Ganzenloopje’. Deze route loopt door verschillende  natuurgebieden zoals de  Grotelse Heide en de Biezen. In de route zijn diverse rustpunten opgenomen waar je van streekgerechten kunt genieten. Mocht wandelen je te langzaam gaan dan kun je ook aan Nordic Walking doen of hardlopen. Bij de VVV op het Ridderplein starten verschillende wandelroutes.

Fietsen; ‘Een van de gezondste sporten’

Fietsen blijkt nog gezonder dan gedacht: het helpt tegen ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten. Nergens in Europa wordt er zoveel gefietst als in Nederland. De OV-fiets (de fiets die je kunt huren bij NS-stations) is razend populair.

De omgeving van Gemert –Bakel is net als voor wandelaars ideaal voor fietsers. Er zijn lange fietsroutes en korte. Jaarlijks worden ook tochten georganiseerd waaraan iedereen kan meedoen. Het arrangement ‘Happen en Trappen’ is een van de populairste. Deze tocht voert je door een bosrijke omgeving langs dorpen, kastelen, kerken en molens. Bij happen en trappen gaat het naast het fietsen vooral ook om de hapjes tussendoor die geserveerd worden bij vijf restaurants die aan de route liggen.

Naast ‘gewone’ fietsroutes zijn er ook routes uitgestippeld voor mountainbikers. Deze routes lopen door de bossen van Bakel, De Rips en Handel.

In Gemert woont ook een ex prof wielrenner die ook een de Tour-de-France heeft gereden.

Links:

VVV Gemert-Bakel

Colofon Powered by Back to back & Artform