shutterstock_81453373shutterstock_149695343shutterstock_78434386

Aardappels.

Bijna iedereen kent aardappels. Gekookt, gebakken, gestampt, gefrituurd, gestoofd of gestoomd, we hebben allemaal een keer een frietje op, of puree of chips gegeten…… of aardappels langs zien komen op het wereldberoemde schilderij: de aardappeleters van Vincent van Gogh.

 In Nederland beginnen we rond 1800 aardappels te eten. Groene groenten bestaan voor een groot deel uit water, je krijgt er dus weinig energie van. Maar aardappels zitten vol koolhydraten, daar kun je een hele middag op werken. Het waren dan ook de arbeiders en arme mensen die aardappels aten. 

Door de industriële revolutie, de urbanisatie en de bevolkingsgroei werd het noodzakelijk en mogelijk om op grotere oppervlaktes aardappels te telen en te verwerken. 

Links:

Geschiedenis
Aardappel-recepten
Jannekes.nl/aardappel
Vangoghmuseum

Colofon Powered by Back to back & Artform