849D17F8-05DE-4982-8541-C8770E3FFF1D9047D6D2-000D-4FAC-A035-69AA65F0874D5389e7e24

De graanvelden.

Jouw brood komt van de graanvelden!!!     

In onze omgeving wordt tegenwoordig nog maar mondjesmaat graan geteeld. In de tijd van je (over)grootouders waren er veel meer graanvelden, deze werden met het paard bewerkt. In het voorjaar gingen de karren volgeladen met mest naar de akker. Het vervoer met paard ging over oude zandwegen. In elk dorp is zo’n landweg nog te vinden. En mocht je daar naartoe gaan, dan kun je zien hoe het er vroeger uitzag. Verharde wegen waren toen zeldzaam.

In Bakel kun je nog een holle weg en bolle akkers zien. De bolle akker en holle weg zijn ontstaan door het ophogen van mest. Een oud zandpad of karrespoor kun je ook bekijken achter het boerenbondsmuseum in Gemert.

Langs het oude karrespoor achter het museum zaait men nog graan op kleine akkertjes. In de zomer kun je er graansoorten bekijken waaronder rogge, haver, gerst en boekweit. Met een beetje geluk zie je in de graanvelden veel bloemen zoals de klaproos en korenbloem. Na het zaaien, oogsten en dorsen wordt het graan tot meel gemalen. Met dat meel wordt jouw brood gebakken. Wil je dit malen in het echt zien, ga eens langs bij de Willibrodusmolen, molen de Bijenkorf of de Laurentia molen. Dit zijn molens die graan malen met behulp van de wind.

Colofon Powered by Back to back & Artform